A rendszerváltoztató miniszterelnök

A sugárkezelés nem vezetett eredményre. A CT-vizsgálat március végén újabb csomókat mutat ki a miniszterelnök szervezetében A kölni Diehl professzor konzultációra Budapestre érkezik. Mindezt sikerül teljesen titokban tartani. Antall csúcsformában van. A betegségnek nyomát sem látjuk rajta, amikor emlékezetes születésnapi beszédében a koalíciós frakciókat a volt kommunisták visszatérésének veszélyére figyelmezteti. Olyan időszakban, amikor még mindenki az SZDSZ-t tekinti elsőszámú ellenfélnek, és a Fideszt, amely vezeti a közvéleménykutatók népszerűségi listáit.

* * *

Májustól elindul a kemoterápiás kezelés. Antall nemsokára újra parókát visel. A betegség kiújulását többé nem lehet titokban tartani.

Ettől kezdve a szükséges megszakításokkal folyamatos a kezelés: kemoterápia, gyógyszerek, sugárkezelés. A CT-vizsgálatok jelzik: ha egyes csomók eltűnnek, újabbak jelennek meg. Közben folyamatosan ellátja miniszterelnöki feladatait. Vezeti a kormányüléseket, rendszeresen bejár a parlamentbe, ápolja nemzetközi kapcsolatait, vívja harcait az ellenzékkel, a sajtóval, a köztársasági elnökkel, a pártján belüli lázadókkal…

A kormány megalakulásának kétéves évfordulójára az ellenzék vitanapot kezdeményez a parlamentben. Antall harcba küldi a minisztereit. Jó érzés hallgatni Kádár Bélát, Szabó Ivánt és a többieket, akik leiskolázzák az ellenzéki szónokokat. Antall az MDF tagságának meggyőzésére koncentrál. Erőt sugárzó beszédéből itt is kitűnik, hogy immár a kommunista utódpártot tekinti elsőszámú ellenfélnek.

Megválasztott miniszterelnökként Antall két évvel ezelőtt békejobbot nyújtott a legyőzött ellenfélnek, akik a gesztust nem viszonozták.. Azóta a helyzet nagyot változott. Az értelmiségi megmondóemberek a liberálisok mellett egyre inkább a szocialistákat támogatják, akik maguk is igyekeznek a közvélemény előtt a szakértelem képviselőjeként megjelenni a „dilettáns” kormány alternatívájaként. Antall felveszi a kesztyűt, s kimondja: „Attól még, hogy szívbeteg stafétafutóként átestek a célszalagon, attól még hordágyon vitték el őket.”