Antall József a viták hevében soha nem ragadtatta el magát; a más véleményen lévők közül soha nem támadott személy szerint senkit.

Az MDF országgyűlési képviselőcsoportjának első ülésén a leendő koalíciós partnerek elfogadásáról folyt a vita. Antall József minden esetben többségi szavazathoz kötötte az elkezdett tapogatódzó tárgyalások folytatását. A KDNP esetében szó sem volt vitáról, de a kisgazdák nem minden képviselőnek nyerték meg a tetszését. Emlékszem, szavaztunk a Fideszről is, de a támogatottságuk a 10 százalékot sem érte el.

Tanultam én ez- alatt politikai vitakultúrát, európai, liberális gondolkodást, István király eszmerendszerébe ágyazott történelmi szemléletmódot, politikai alázatot. Tapasztaltam nem egyszer, az egyszerű emberek helyzete iránt tanúsított, igazi szociális érzékenységet.

Antall József végig járta a híres cukrászdát, lekezelt az ott dolgozókkal és még arra is volt figyelme, hogy az ott kávézgató egyszem vendéghez odalépjen és bemutatkozzon, annak legnagyobb ámulatára.