Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1993. évi augusztus 24-én tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

1. Előterjesztés a Magyar Köztársaság 1992. évi költségvetésének végrehajtásáról

Az előterjesztő vállalta, hogy az elhangzott pontosító jellegű észrevételeket megvizsgálja és annak eredménye alapján a szükséges módosításokat átvezeti az előterjesztésen. A KTM és az MNB különvéleménye, illetve észrevétele ügyében az előterjesztő ismételten egyeztető értekezletet tart, figyelemmel a Gazdasági Kabinetnek a Környezetvédelmi Alap ügyében hozott állásfoglalására.

Az államtitkári értekezlet a fentiek szerint pontosított előterjesztést javasolja felvenni a Kormány e heti ülésének napirendjére.

2. Előterjesztés az 1994. évi gazdaságpolitikáról

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés koordinálását a készülő törvényalkotási programmal. Az előterjesztő vállalta az elhangzott észrevételekre figyelemmel is az előterjesztés átdolgozását.

Az átdolgozott előterjesztést megtárgyalja a Gazdasági Kabinet, majd ezt követően a szeptember 7-ei államtitkári értekezlet.

3. Előterjesztés az Egzisztencia hitel és részletfizetési kedvezmény konstrukció feltételeinek változtatásáról

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztésnek a jövő heti kormányülés napirendjére való felvételét és vita nélküli elfogadását.

4. Előterjesztés a központi költségvetési szervek 1992. évi pénzmaradványának elszámolásáról, továbbá az 1992. évi kormányzati beruházási pénzmaradványokról

Az előterjesztés ügyében nem alakult ki többségi álláspont, a tárcák egy része az "A", másik része a "B" változatot támogatja. Tekintettel arra, hogy a "B" változat előzetes egyeztetés nélkül került az előterjesztésbe, az előterjesztő az államtitkári értekezlet javaslatára vállalta, hogy 25-én 11 órakor valamennyi tárca részvételével ismételt egyeztetést tart. Az ennek eredményeképpen átdolgozott előterjesztést az államtitkári értekezlet javasolja felvenni a Kormány e heti ülésének napirendjére.

5. Előterjesztés az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagállamaival kötött szabadkereskedelmi megállapodás kihirdetéséről

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztésnek az e heti kormányülés napirendjére való felvételét és vita nélkül történő elfogadását azzal, hogy az előterjesztő a törvényjavaslat címét pontosítja.

6. Előterjesztés a Kis-Jugoszlávia elleni ENSZ BT embargóból eredő károk kezeléséről

Az államtitkári értekezlet javasolja a határozat-tervezet 2. és 3. pontjában a határidő szeptember 30-ára történő módosítását, és a 3. pontban meghatározott feladat végrehajtásának az NGKM által történő koordinálását. Az MNB észrevételét az államtitkári értekezlet elfogadta és javasolja az előterjesztésnek az e heti kormányülés napirendjére való felvételét.

7. Előterjesztés a Magyar Bányászati Hivatal és a Budapesti Bányakapitányság elhelyezéséről

Az államtitkári értekezlet javasolja egy készülő, szintén elhelyezési ügyeket tárgyaló előterjesztéssel koordinálni a javaslatot és megfelelő egyeztetés alapján abba beépíteni. Az így elkészült koordinált előterjesztést az államtitkári értekezlet ismét megtárgyalja.

8. Előterjesztés a Magyar Könyvtár számítógépes kompakt lemezen történő létrehozásáról (CD-ROM HUNGARY)

Az államtitkári értekezlet az elhangzott észrevételekre figyelemmel javasolta az előterjesztés ismételt egyeztetését és az ennek alapján átdolgozott előterjesztést beérkezése után napirendjére tűzi.

9. Előterjesztés a Magyar Köztársaság Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között az amerikai katonai technológia átadásának megakadályozására irányuló garanciavállalásról szóló egyezmény kötéséről

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés pótlólagos egyeztetését a BM-mel és az IM-mel. Az elhangzott észrevételekre figyelemmel pontosított előterjesztést javasolja a Kormány e heti ülésének napirendjére felvenni.

10. Előterjesztés a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 1. számú mellékletének módosításáról

Az államtitkári értekezlet szükségesnek tartotta, hogy a törvény módosítása érdekében törvényjavaslat készüljön és javasolja az ennek megfelelően módosított előterjesztést az e heti kormányülés napirendjére felvenni.

Budapest, 1993. augusztus 24.