Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1993. évi november 30-án tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

a tárca nélküli miniszterek képviseletében:

a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében:

meghívottak az egyes napirendi pontokhoz:

1/a Beszámoló a Budapesten 1996-ban rendezendő Világkiállítás előkészületei érdekében végzett eddigi tevékenységről

1/b Beszámoló a Főpolgármesteri Hivatal részéről a Világkiállítás előkészítéséről

Az államtitkári értekezlet együttesen tárgyalta a két anyagot, amely vitán részt vettek az előterjesztők képviselői is. Egyértelmű igényként merült fel az, hogy a beszámoló jellegű előterjesztés kapcsán a Kormány hozzon határozatot. Ennek tartalmára vonatkozóan azt javasolja az államtitkári értekezlet, hogy kerüljön megerősítésre és elfogadásra az eddig folytatott munka. Ugyanakkor a Világkiállítási Programirodának a tárca koordinációban való bevonását nem célszerű e kormányhatározat részeként megjeleníteni, s ezt egyértelműen nem lehet a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára feladataként nevesíteni. Vizsgálni szükséges, hogy indokolt-e a határozatban megismételni azt a már kormánydöntésként kiadott feladatot, mely szerint határidővel és felelősökkel elő kell írni a kapcsolódó jogszabálymódosításokra vonatkozó munkálatok elvégzését. A világkiállítási főbiztos ismertette a Világkiállítási Tanács november 29- én elfogadott határozatát, melyet a Miniszterelnöki Hivatal a soron következő Kormányülés anyagaként kiküld. A Fővárosi Önkormányzat képviselője bejelentette, hogy a belügyminiszter és a főpolgármester idén nyáron folytatott megbeszélésein elfogadott állásponthoz képest a fővárosnak további fejlesztési igényei nincsenek. Az államtitkári értekezlet a részletes vitát követően egyetértett azzal, hogy az előterjesztés a soron következő Kormányülés napirendjére kerüljön.

2.) Előterjesztés a számvevőségi rendszer bevezetéséről

Az előterjesztő KSZH elnök bevezetőjében kifejtette, hogy a két héttel ezelőtt történt tárgyaláshoz képest az álláspontok érdemben nem változtak, így lényegében olyan határozatot kíván elfogadtatni, amely a további előkészítő-kidolgozó munkát teszi lehetővé. Az államtitkári értekezlet egyetértve ezzel a törekvéssel, javasolja, hogy a Kormány soron következő ülésén kerüljön megtárgyalásra az előterjesztés, amelyhez új határozati javaslat kerül benyújtásra. Ebben az 1. pont első mondata törlésre kerül, a 2. pontban vagy a szöveges részből hagyják el a KSZH elnökét, vagy a felelősöket nem nevezik meg, de egyértelműen a KSZH elnöke legyen a felelős a pontban foglaltak végrehajtásáért. A jelenlegi szám nélküli határozati rész az előteijesztő döntésétől függően elhagyható, mivel magától értetődő feladatot tartalmaz. A Népjóléti Minisztérium képviselője a fentiekben ismertetett megoldást elfogadhatónak tartotta, annak hangsúlyozásával, hogy megitélésük szerint az első feladat a szükséges jogszabályi háttér létrehozása.

3.) Előterjesztés a legsúlyosabb aszály kárt szenvedett gabonatermelők további megsegítéséről

Az államtitkári értekezlet a kialakult teljes egyetértésre tekintettel javasolja az előterjesztés vita nélkül történő elfogadását.

4.) Előterjesztés az ENSZ Biztonsági Tanácsa Líbiával kapcsolatos 883 (1993) számú határozatának végrehajtása érdekében megalkotandó törvény javaslatról

Az államtitkári értekezlet azzal javasolja az előterjesztés felvételét a soron következő Kormányülés napirendjére, hogy az ülést megelőzően a Külügyminisztérium az értekezleten felmerült szövegegyeztetési kérdéseket vizsgálja meg és szükség szerint hajtsa végre.

5.) Előterjesztés az üzemanyagok környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1992. évi XVIII. törvénymódosításáról

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés felvételét a soron következő Kormányülés napirendjére: a BM, az IKM és a KHVM észrevételeitől elállt, a HM és az NM különvéleményét fenntartotta.

6.) Előterjesztés az áruk, szolgáltatások és anyagi értéket képviselő jogok kiviteléről és behozataláról szóló 112/1990. (X II. 23.) Korm. rendelet 1994-ben szükségessé váló módosításáról

Az államtitkári értekezlet részletes vitát folytatott a benyújtott javaslatról. Az előterjesztésben ismertetett IKM és versenyhivatali észrevételek mellett további részproblémák mutatkoztak. Ennek megfelelően az értekezlet úgy foglalt állást, hogy az előterjesztés a november 9-ei Kormányülés napirendjére tervezhető; ezt megelőzően az előterjesztő egyeztetést tart az IKM, a PM, a KTM, az FM és az MKM bevonásával.

7.) Előterjesztés az Európai Közösséggel kötött társulási megállapodás kihirdetéséről

Az államtitkári értekezlet a vizsgált kérdéskör megoldásának rendkívüli sürgősségére tekintettel egyetértett azzal, hogy az előterjesztés a soron következő Kormányülés napirendjére kerüljön. Felkérte az előterjesztőt, hogy az Igazságügyi Minisztérium bevonásával vizsgálja meg a jogalkotási törvény módosítására tett javaslatának realizálhatóságát, illetve célszerűségét, és e vizsgálat eredményéről a Kormány ülésén adjon tájékoztatást. Az ennek kapcsán lefolytatandó vita eredményeként dönthető el, hogy az Országgyűléshez benyújtandó törvényjavaslat tartalmazza-e a jogalkotásról szóló törvény módosítását, vagy sem.

8.) Előterjesztés a bank- és adóskonszolidáció megvalósításának feladatairól

Az államtitkári értekezlet igen részletes és hosszas vitát folytatott a november 30-án reggel beküldött új határozati javaslatról. A vitában alapvető közgazdasági és jogi problémák merültek föl annak kapcsán, hogy az ÁY Rt. képviselői olyan álláspontot ismertettek, amely a már elfogadott koncepcionális döntésekkel ellentétesnek mutatkozik. Az érdekelt tárcák képviselői, továbbá a meghívottak részletesen kifejtették álláspontjukat az un. feltőkésitési, illetőleg garanciavállaiásos megoldás összefüggésében, továbbá az e megoldásokra vonatkozó jogi lehetőségekkel kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy az előterjesztés több alkalommal szerepelt az államtitkári értekezleten, továbbá a Gazdasági Kabinet ülésein, valamint a Kormány ülésén is - és számos alkalommal felsőszintű tárgyalások és megállapodások zajlottak és születtek - az államtitkári értekezlet javasolja, hogy a határozati javaslatot a Kormány a soron következő ülésén vitassa meg, s a Gazdasági Kabinet állásfoglalása nyomán hozzon döntést.

9.) A Tiszai Vegyi Kombinát Rt. adós-hitel konszolidáció keretében történő egyedi pénzügyi rendezése

Az államtitkári értekezlet az előző pontban foglaltakkal összefüggésben egyetértett azzal, hogy az előterjesztést a soron következő Kormányülés napirendjére kerüljön, tudomásul véve az IKM képviselőjének azon javaslatát, hogy az érdekelt tárcák képviselői részére soron kívüli egyeztetésre kerül sor. A határozati javaslat 2. pontjánál az ÁV Rt. és az ÁVÜ a B/ változatban foglaltakkal ért egyet.

10.) Előterjesztés és kiegészítő előterjesztés a termőföldről szóló törvényjavaslat tervezetéről

Az államtitkári értekezleten részletesen ismertetésre került a termőföldről szóió törvényjavaslat előkészítésével folytatott eddigi munka, s ennek ismeretében az egyes tárcák képviselői is kifejtették javaslataikat. Teljes egyetértés alakult ki hogy az államtitkári értekezlet a törvényjavaslat 7. § B/ változatának elfogadását javasolja, figyelembe véve azokat szakmai és gazdaságpolitikai szempontokat, amelyek ismertetésre kerültek. A Miniszterelnöki Hivatal tudomásul vette az észrevételeire adott előterjesztői válaszokat, mig a KHVM és a KTM a földvédelmi járulékkal kapcsolatban fenntartották észrevételeiket. Ennek megfelelően az államtitkári értekezlet javasolja a Kormány részére, hogy soron következő ülésén második olvasatban tárgyalja meg a törvényjavaslatot és - korábbi álláspontjától eltérően - a 7. § B/ változatát támogassa.

11.) Előterjesztés a házaló kereskedésről

Az államtitkári értekezlet egyetértett azzal, hogy az előterjesztés a soron következő Kormányülés napirendjének vita nélküli részébe kerüljön felvételre, s tudomásul vette azt a jogtechnikai megoldást, mely szermt a kormányrendelet kihirdetésére a Ptk. iegközelebbi módosítása elfogadását követően kerülhet sor. A Miniszterelnöki Hivatal szövegpontositó észrevételeit írásban átadta.

12.) Előterjesztés a nemzetközi kombinált áruszállítást elősegítő kedvezményekről szóló 94/1992. (VI. 10.) Korm. rendeletmódosításáról

Az államtitkári értekezlet tudomásul vette, hogy a Pénzügyminisztérium fenntartotta az előterjesztésben is rögzített különvéleményét, illetőleg az előterjesztőnek azon közlését, mely szerint a kormányrendelet 1. §-ából az ártándi határátkelőhely törlésre kerül. Az értekezlet javasolja, hogy az előterjesztés a december 9-ei Kormányülés napirendjére kerüljön, s felkéri az érintett minisztereket, hogy ezt megelőzően egyeztessék az eltérő álláspontokat.

13.) Előterjesztés a magyar-jugoszláv vízgazdálkodási egyezmény felülvizsgálatáról

Az államtitkári értekezlet tudomásul vette, hogy az előterjesztő a december 9-ei Kormányülésre uj határozati javaslattal nyújtja be javaslatát: a határozati javaslat 2. pontjában "előzetes egyeztetési" kötelezettséget váiial a Belügyminisztériummal és a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériummai.

14.) Előterjesztés a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer 11. ütemének fedezetbiztosításáról és a befejezési határidejéről, valamint a Keszthelyi-öböl rétegkotrásáról

Az államtitkári értekezlet egyetértett azzai, hogy a Gazdasági Kabinet vonatkozó döntésének végrehajtásaként kerüljön sor a lehetséges források feltárására, s a jövő héten ismét tárgyalja meg azt az államtitkári értekezlet, majd ezt követően a Kormány.

15.) Előterjesztés a Tábori Lelkészi Szolgálat felállításáról

Az államtitkári értekezlet álláspontja szerint az előterjesztés a december 9-ei Kormányülés napirendjére tervezhető. Ezt megelőzően le kell folytatni a szükséges egyeztetéseket, és megtárgyalja az előterjesztést a december 7-ei államtitkári értekezlet is.

16.) Előterjesztés a honfoglalás 1100 éves évfordulójának megünnepléséről

Az államtitkári értekezlet javasolja, hogy a művelődési és közoktatási miniszter a soron követekező Kormányülésen konzultációs jelleggel ismertesse azokat a koncepcionális kérdéseket, amelyekben a Kormány iránymutató állásfoglalást hozhat. Ezt követően kerülhet sor a részmunkák elvégzésére.

17.) Előterjesztés az Érdekegyeztető Tanács 1994. évre vonatkozó bértárgyalásain képviselhető egyes kormányzati álláspontokról

Az államtitkári értekezlet egyetértett azzal, hogy a Gazdasági Kabinet december 2-ai állásfoglalásának ismeretében dönthető el az előterjesztés felvétele a soron következő Kormányülés napirendjére.

18.) Konzultáció az Országgyűlésnek az év hátralévő részére vonatkozó munkatervi javaslatáról

Az államtitkári értekezlet részletesen áttekintette az Országgyűlés ez évi munkatervéről készített főtitkári összeállítást. A MÉH közigazgatási államtitkára felkérte az értekezlet résztvevőit a törvényalkotási program ismételt áttekintésére, különös tekintettel az ez évben hátralévő tárgyalási napok igen korlátozott számára, valamint arra, hogy 1994-ben az Országgyűlés első plenáris tárgyalási napja előreláthatólag február 7.

Egyebek:

A MÉH közigazgatási államtitkára ismertette Nagy Sándornak, a Nyugdíjbiztosítási önkormányzat elnökének levelét, melyben a nyugdíjbiztosítási ágazatot érintő előterjesztések, javaslatok részükre történő megküldését kérte.

Budapest, 1993. november 30.

Készítette: dr. Gyarmati András