Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1993. évi december 7-én tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

a tárca nélküli miniszterek képviseletében:

köztársasági megbízott:

a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében:

meghívottak az egyes napirendi pontokhoz:

1. Előterjesztés a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosítási javaslatairól

A lefolytatott vita alapján az államtitkári értekezlet úgy foglalt állást, hogy a december 9-ei kormányülés napirendjére csak az a törvényjavaslat kerüljön benyújtásra, amely a nyugdíj- és egészségbiztosítási önkormányzatok 1994. január 1-jei működése zökkenőmentes megkezdéséhez nélkülözhetetlen néhány legfontosabb szakmai problémát megoldja. Ezen új törvényjavaslat elkészítése érdekében a PM és az NM még a mai napon folytasson egyeztetést, amelyet szerdai napon az észrevételt tevő tárcákkal való egyeztetés kövessen. Az 1975. évi II. törvény egyéb módosításai 1994. év elején kerüljenek kidolgozásra és benyújtásra a Kormányhoz.

2. Előterjesztés a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény módosításáról

Az IM és a Legfelsőbb Bíróság képviselői az államtitkári értekezlet elé tárták azt a megegyezésüket, hogy a konszenzusukkal bíró új előterjesztést benyújtják a decem ber 21-ei közigazgatási államtitkári értekezletre és kérik az előterjesztésnek a decem ber 23-ai kormányülésen történő meg tárgyalását. Az államtitkári értekezlet a megegyezést elfogadta.

3. Előterjesztés az áruk, szolgáltatások és anyagi értékel képviselő jogok kiviteléről és behozataláról szóló 112/1990. (XII.23.) Korm. rendelet 1994-ben szükségessé váló módosításáról

Az államtitkári értekezlet a lefolytatott vita alapján - a Gazdasági Versenyhivatal képviselőjének érvelését is meghallgatva - úgy foglalt állást, hogy az előterjesztő legkésőbb szerdán folytasson le ismételt egyeztetést az IKM képviselőjével és az anyag kerüljön a december 9-ei kormányülés napirendjére. Az IKM-mel történt egyeztetés eredményét a kormányülés előtt be kell nyújtani a Miniszterelnöki Hivatalhoz.

4. Előterjesztés a lakossági villamosenergia áremelés hatásának részleges kompenzálásáról

Az államtitkári értekezlet úgy foglalt állást, hogy az előterjesztés benyújtását a tárcaközi egyeztetésre bocsátásnak tekinti. Felkéri az előterjesztőt, hogy az észrevételt tevőkkel folytasson le széles körű egyeztetést és az ennek eredményeként átdolgozott anyagot lehet ismételten benyújtani államtitkári értekezletre.

5. Előterjesztés a habilitációs eljárás általános szabályairól

Az államtitkári értekezlet javasolja, hogy az előterjesztés kerüljön a december 9-ei kormányülés napirendjére. Az előterjesztő a vitában felmerült és a szükséges szövegpontosításokat tisztázza az MTA és az MÉH képviselőjével, és az ennek alapján módosított kormányrendelettervezetet a kormányülés előtt nyújtsa be a Miniszterelnöki Hivatalhoz.

6. Előterjesztés a környezet védelméről szóló törvényjavaslat tervezetéről

Az államtitkári értekezlet úgy foglalt állást, hogy a törvényjavaslat tervezete kerüljön a december 16-ai kormányülés napirendjére, javasolva az első olvasatban történő megtárgyalást. Az előterjesztő a kormányülésig folytasson le ismételt egyeztetést az IKM, az MÉH, az MKM, a BM, az FM, a MüM, a PM, az OMFB, a HM és az IM képviselőjével. Az előterjesztő k é sz ítsen a kormányülésre egy külön anyagot a fennmaradt koncepcionális véleményeltérésekről és az általa el nem fogadott egyéb észrevételekről, továbbá fejtse ki, hogy mi az előterjesztés kapcsolódása az Országgyűlés által a Kormány feladataként megfogalmazott, kidolgozandó környezetvédelmi koncepcióhoz.

7. Előterjesztés Magyarország vízügyi politikájáról. valamint a vízgazdálkodásról szóló törvényjavaslat tervezetéről

Az államtitkári értekezlet úgy foglalt állást, hogy az előterjesztés a december 16-ai kormányülésen kerüljön meg tárgyalásra kapcsolódva a környezet védelméről szóló törvényjavaslat tervezetéhez. A kormányülésig az elő terjesztő folytasson le ismételt egyeztetést a KTM, a BM és az IM képviselőjével, a törvény javaslat tervezetének az egyeztetés eredményeként bekövetkezett módosult változatát nyújtsa be a kormányülésre.

8. Előterjesztés a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütemének fedezetbiztosításáról és befejezési határidejéről, valamint a Keszthelyi-öböl réteg kotrásáról

Az előterjesztő kérte, hogy az államtitkári értekezlet az anyagot egy későbbi időpontban tárgyalja az előírt egyeztetés elhúzódása miatt.

9. Előterjesztés a Tábori Lelkészí Szolgálat felállításáról

Az államtitkári értekezlet javasolja, hogy az előterjesztés kerüljön a december 9-ei kormányülés napirendjére, a vita nélkül elfogadható anyagok közé.

10. Előterjesztés a nem, vagy nehezen biztosítható kockázatok intézményi hátterének kialakításáról a mezőgazdaság működőképessége érdekében

Az államtitkári értekezlet az előterjesztést a december 14-ei ülésén tárgyalja a PM képviselője kérésére.

11. Előterjesztés a befektetési alapokról szóló 1991. évi LXIII. törvény módosításáról

Az államtitkári értekezlet úgy foglalt állást, hogy az elő terjesztés a Gazdasági Kabinet döntésétől függően kerüljön a december 9-ei kormányülés napirendjére.

12. Előterjesztés a kárpótlási jegyek életjáradékra váltásával kapcsolatos egyes kérdésekről

Az államtitkári értekezlet a lefolytatott vita alapján az ügyben további egyeztetést tart szükségesnek a BM, az MNB, az IM, az NM, az OKKH és Szabó Tamás tárca nélküli miniszter képviselőjének bevonásával. Az egyeztetés alapján átdolgozott előterjesztést a december 14-ei közigazgatási államtitkári értekezletre kell benyújtani.

13. Előterjesztés a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról

Az államtitkári értekezlet az előterjesztést a december 14-ei ülésén tárgyalja a PM képviselője kérésére.

14. Előterjesztés az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalról szóló 55/1991. (IV.11.) Korm. rendeletmódosításáról

Az államtitkári értekezlet úgy foglalt állást, hogy az előterjesztő a szükséges kodifikációs javításokat végezze el a Miniszterelnöki Hivatal képviselőjének bevonásával és javasolja, hogy az anyag kerüljön a december 16-ai kormányülés napirendjére.

15. Előterjesztés a mozgáskorlátozott személyek közlekedési támogatásainak rendszeréről

Az államtitkári értekezlet a lefolytatott vita alapján még egy szélesebb körű egyeztetést tart szükség esnek az észrevételt tett tárcák képviselői bevonásával. Az egyeztetés eredményeként átdolgozott anyagot a december 14-ei közigazgatási államtitkári értekezletre kell benyújtani.

16. Előterjesztés az 1993. évre időközi választások lebonyolítására rendelkezésre álló előirányzat-maradványnak az 1994. évi országgyűlési képviselő választások előkészítésére történő átcsoportosításáról

Az államtitkári értekezlet úgy foglalt állást, hogy az előterjesztést javasolja a december 9-ei kormányülés napirendjére felvenni a vita nélkül elfogadhatóak közé, de a PM és a BM ismételten nézze meg, hogy elég szakszerű-e a határozati javaslatban írt kormánydöntés rögzítése.

17. Előterjesztés a volt MSZMP vagyonának hasznosításáról szóló egyes határozatok módosításáról

Az államtitkári értekezlet úgy foglalt állást, hogy az előterjesztést a Gazdasági Kabinet döntésétől függően javasolja felvenni a december 9-ei kormányülés napirendjére. Az előterjesztő a határozati javaslat 1. pontja szövegének rövidítése tekintetében folytasson le soron kívüli egyeztetést a PM képviselőjével.

18. Előterjesztés a 3295/1991. évi kormányhatározat alapján nyújtott állami garanciával megvalósuló gabonaexportból származó orosz tartozásokról

Az államtitkári értekezlet úgy foglalt állást, hogy az elő terjesztést javasolja a december 9-ei kormányülésen a "Különfélék" között megtárgyalni. A kiadandó kormány határozat megfelelő minősítése szükséges.

19. Előterjesztés a felsőktatási hallgatók tervezettet m eghaladó 1993. évi létszám növekedése következtében szükségessé váló hallgatói pénzbeli juttatást célzó többletigényről

Az államtitkári értekezlet javasolja az elő terjesztésnek a december 9-ei kormányülésen vita nélkül történő elfogadását.

20. Előterjesztés az Művelődési és Közoktatási Minisztérium központi költségvetési szerveinek 1994. év januárban esedékes 13. havi illetményének kifizetését célzó, időarányostól eltérő támogatás folyósításának engedélyezéséről

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztésnek a december 9-ei kormány ülésen vita nélkül történő elfogadását.

Budapest, 1993. december 7.