Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1994. évi január 4-én tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

1.) Előterjesztés a büntetőeljárás koncepciójáról

Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztés felvételét a Kormány január 13-i ülésének napirendjére azzal, hogy a határozat a Határozatok Tárában jelenjék meg és a jelenleg az előterjesztés 22. oldalán található nyolc pontos "összegzés" a határozat melléklete legyen.

2.) Előterjesztés három Európa Tanács-i büntető jogi tárgyú egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatról

Az államtitkári értekezlet javasolta felvételét az e heti kormányülés napirendjére a vita nélküli elfogadásra javasolt előterjesztések közé.

3.) Előterjesztés a bírósági végrehajtás újraszabályozásáról

Az államtitkári értekezlet javasolta felvételét a Kormány január 13-i ülésének napirendjére azzal, hogy az előterjesztő egyeztessen még az NM-mel a 69. §-t illetően és a MüM-mel a végrehajtási ügyintéző munkaviszonyát illetően. Az értekezlet egyetértett azzal, hogy a Kormány a törvényjavaslatot kivételes eljárás kérésével nyújtsa be az Országgyűléshez.

4.) Előterjesztés az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló XCVI. törvény végrehajtási rendeleteiről

Az államtitkári értekezlet javasolta, hogy az előterjesztő az egészségügyi kódrendszer ügyében az NM-mel, a kockázati osztályok meghatározása ügyében pedig az MNB-vel egyeztessen. Ezek után kerüljön az előterjesztés a jövő keddi államtitkári értekezlet napirendjére.

5.) Előterjesztés a közbeszerzésekről

Az államtitkári értekezlet javasolta, hogy az előterjesztés kerüljön fel a január 13-i kormányülés napirendjére. Az előterjesztő tartson még e héten egyeztetést, vizsgálják meg amiak lehetőségét, hogy a tézisekben határozottabban jelenjenek meg a magyar preferenciák. Az előterjesztést tárgyalja meg a Gazdasági Kabinet. A kormányülésre az előterjesztő az egyeztetésnek megfelelően készítsen kiegészítő anyagot. A határozati javaslat 2. pontjában a kodifikációs bizottság tagjai a pénzügyminiszter, az ipari és kereskedelmi miniszter, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere és az igazságügyminiszter legyenek.

6.) Előterjesztés a Nemzeti Frekvenciagazdálkodási Tanács létrehozásáról

Az államtitkári értekezlet javasolta, hogy az előterjesztő egyeztessen még a BM-mel, a KHVM-mel, a PM-mel, a HM-mel és Szilvásy György helyettes államtitkárral az NFT működésének finanszírozását, illetve az NFT tagjaivá felkért személyeket illetően. Ennek eredményeként kerüljön fel az előterjesztés a jövő heti államtitkári értekezlet napirendjére.

7.) Tájékoztató a magyar villamosenergia-rendszernek a nyugateurópai villamosenergia-rendszerhez történő csatlakozásáról

A tájékoztató a szokásos módon megküldésre kerül.

8.) Előterjesztés az Európai Beruházási Bank hitelnyújtásához a Magyar Villamos Művek Rt. részére történő állami garancia vállalásról

Az államtitkári értekezlet javasolta, hogy az előterjesztés az e heti kormányülés napirendjére kerüljön fel. Az előterjesztő tájékoztatása szerint az 1993. év végéig fennálló opció szerinti feltételekkel meg lehet kötni a szerződést, annak ellenére, hogy a Kormány pár napos késéssel dönt az ügyben. Erről a Kormány kapjon tájékoztatást.

9.) Előterjesztés az állatviadal tartásának tilalmáról és a küzdő ebek tartásáról

Az államtitkári értekezlet javasolta, hogy az előterjesztés a Kormány január 13-i ülésének napirendjére kerüljön fel. Az előterjesztő tájékoztatta az értekezletet, hogy a kormányrendelet szövegének 10. §-a kiegészül egy rendelkezéssel, ami alapján a gyepmesteri telepre beszállított ebet ivartalanítani kell.

10.) Függelék a katasztrófa védelem egységes rendszeréről és a veszélyhelyzetben alkalmazható szabályokról valamint az Alkotmány ezzel összefüggő módosításáról szóló előterjesztéshez

Az államtitkári értekezlet javasolta, hogy az előterjesztő a honvédelmi törvény hatályba lépésével kapcsolatban a HM-mel, a költségkihatások tekintetében pedig a tárcákkal egyeztessen. Az előterjesztés ennek megfelelően kerüljön a jövő heti államtitkári értekezlet elé, majd a kormányülés napirendjére.

11.) Jelentés az életvédelmi létesítményekkel való ellátottságról és a finanszírozás helyzetéről

A tájékoztató a szokásos módon megküldésre kerül.

Napirenden kívül:

A köztisztviselői és közalkalmazotti törvényben előírt 13. havi bérfizetési kötelezettség teljesítéséről

Az államtitkári értekezlet egyetértett azzal, hogy a PM az előterjesztést két kormányülés közötti aláírásra nyújtsa be.

A Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatta az értekezlet résztvevőit arról, hogy a kormányzati munka hatékonyabbá tétele érdekében a hivatal fokozottabban fog élni a Kormány ügyrendjében biztosított, az államtitkári értekezlet és a kormányülés napirendjének összeállításával kapcsolatos jogkörével.

Azok az előterjesztések kerülhetnek az államtitkári értekezlet napirendjére, amelyek csütörtök délutánig a hivatalba érkeznek. A tárcákat felkérték arra, hogy az ügyrendi előírások betartására jobban figyeljenek, az előírásoknak meg nem felelő előterjesztések nem kerülhetnek napirendre. Az előterjesztések térjenek ki az ügy előzményeire, illetve annak jogi hátterére. A kormányülés előtti utolsó egyeztetés szerint elkészített módosított előterjesztésnek, vagy kiegészítő anyagnak szerda délután 14 óráig kell beérkezniük a hivatalba.

Budapest, 1994. január 4.