Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1994. évi január 11-én tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

1.) Előterjesztés a környezet védelméről szóló törvényjavaslat tervezetéről

Az államtitkári értekezlet az e heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni. Az előterjesztő módosítsa a jogszabály szövegében a főjegyző megjelölését, az IM vizsgálja meg, hogy a 90. § helyett nem az Áe.-nek kellene-e tartalmaznia az e törvényre való utalást, a 42. § a) pontjának harmadik francia bekezdése pedig maradjon el.

2.) Előterjesztés a Magyar Kormány képviseletéről az Európai Emberi Jogi Bizottság és az Európai Emberi Jogi Bíróság előtti eljárásokban

Az államtitkári értekezlet az előterjesztő kérésére, a Legfelsőbb Bíróság képviselőjének egyetértésével levette napirendjéről. Az anyagi fedezetet illetően történjék magas szintű egyeztetés, ennek eredményeként kerüljön be a Kormány e heti ülésére a vita nélküli elfogadásra javasolt előterjesztések közé.

3.) Előterjesztés az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló XCVI. törvény végrehajtási rendeleteiről

Az államtitkári értekezlet az e heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni az előterjesztést. A z alternatív javaslatok esetében a PM minden esetben az ”A " változatot, az M NB pedig minden esetben a "B" változatot támogatja. Az értekezlet javasolta, hogy a Gazdasági Kabinet foglaljon állást a változatokat illetően.

4.) Előterjesztés a biztosító intézetekről és a biztosítási tevékenységről szóló törvény javaslatról

Az államtitkári értekezlet javasolta, hogy az előterjesztés a jövő heti kormányülés napirendjére kerüljön fel, a Gazdasági Kabinet pedig e héten tárgyalja meg. Meg kell vizsgálni az idegen szövegből történt fordításokból adódott pontatlanságokat. A 48. §-ban használt "aktuárius" megjelölés, a 69. §-ban a "megbízatás", a 113. § (7) bekezdésében pedig a "felfüggesztés" szó használatát. A 155. § (1) bekezdésében a két éves határidő módosuljon öt évre. A törvény szövegébe kerüljön be az, hogy a biztosító legyen köteles az éves jelentését elküldeni az MNB részére. Az előterjesztő vizsgálja felül az Állami Biztosításfelügyelet jogállását (100.§) és vizsgálja meg a titokőrzésre vonatkozó szabályozást is. Az előterjesztő a következő heti kormányülésig pontosítsa a szöveget.

5.) Függelék a katasztrófavédelem egységes rendszeréről és a veszélyhelyzetben alkalmazható szabályokról, valamint az Alkotmány ezzel összefüggő módosításáról szóló előterjesztéshez

Az államtitkári értekezlet az e heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni. Az előterjesztő az előterjesztést egységes szerkezetbe foglaltan nyújtsa be a Kormány üléséig, a kiegészítő táblázatban az FM soránál, illetve a végösszegeknél végezze el a szükséges pontosítást.

6.) Előterjesztés a tűz elleni védekezésről és a műszaki mentésről, valamint a Tűzvédelmi Alapról

Az államitkári értekezlet javasolta, hogy az előterjesztés a jövő heti kormányülés napirendjére kerüljön fel. Az előterjesztő egységes szerkezetben nyújtsa be az anyagot. A 34. §-t el kell hagyni. Az előterjesztő rövid úton egyeztessen még a PM-mel a Tűzvédelmi Alapot illetően, illetve a KHVM-mel a nemzetközi repülőtér tűzoltósága tekintetében.

7.) Előterjesztés a falugazdász hálózat létrehozásáról

Az államtitkári értekezlet az e heti kormányülés napirendjére javasolta az előterjesztés felvételét. Az előterjesztő végezze el az anyagon a szükséges pontosításokat és tüntesse fel az önkormányzati érdekszövetségek véleményét. A költségvetés általános tartalékának terhére (határozati javaslat 2. pontja) 100 millió Ft kerüljön biztosításra, az előterjesztésből egyértelműen derüljön ki, hogy a falugazdászok megbízás alapján végzik munkájukat.

8.) Előterjesztés az igazságügyminiszter feladat- és hatásköréről szóló 41/1990. (IX . 15.) Korm. rendelet módosításáról

Mivel az NGKM előreláthatólag a jövő keddi államtitkári értekezletre benyújt egy, az előterjesztést érintő anyagot, az államtitkári értekezlet javasolta, hogy az előterjesztést a jövő keddi államtitkári értekezlet tárgyalja meg, majd azt követően kerüljön a kormányülés napirendjére.

9.) Előterjesztés a Pécs-Komló térségének hosszú távú fejlesztési koncepciójáról és rövidtávú fejlesztési feladatairól

Az államtitkári értekezlet a jövő heti kormányülés napirendjére javasolta felvételét. A BM és az M KM továbbra is fenntartják észrevételüket, e tekintetben az értekezlet miniszteri szintű egyeztetést javasolt a Kormány üléséig.

Budapest, 1994. január 11.