Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1994. évi március 1-én tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

a tárca nélküli miniszterek képviseletében:

a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében:

meghívottak az egyes napirendi pontokhoz:

* * *

1. Előterjesztés a Bp. VIII., Szentkirályi u. 28-30. sz. alatti ingatlan tulajdonba adásáról a Magyar Katolikus Egyház Püspöki Kara részére

Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztőnek, hogy a Franklin Nyomda részére juttatandó volt szovjet laktanyaépület területén a környezetszennyezés megszüntetésével kapcsolatban esetleg szükségessé váló m unka költségeinek viselését tisztázza a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériummal.

Javasolta továbbá az államtitkári értekezlet az e heti kormányülés napirendjére való felvételét és vita nélküli elfogadását.

2. Előterjesztés a vízügyi igazgatóságok átalakításáról és az ehhez szükséges intézkedésekről

Az államtitkári értekezlet felkérte az előterjesztőt, hogy folytasson kiegészítő egyeztetést a Szabó Tamás privatizációért felelős tárca nélküli miniszter részéről felmerült észrevételek ügyében; gondoskodjon az elfogadott észrevételeknek megfelelő módosítások átvezetéséről és készítsen ezeknek megfelelő új határozati javaslatot.

Az előterjesztést a jövő heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni.

3. Előterjesztés a Velencei-tó 1994. évi vízpótlási költségeinek felosztásáról

Az államtitkári értekezlet felkérte az előterjesztőt, hogy az elfogadott észrevételeknek megfelelően pontosítsa a 2. számú mellékletet. Javasolta továbbá az e heti kormányülés napirendjére való felvételét és vita nélküli elfogadását.

4. Előterjesztés az egyes elkülönített állami pénzalapokról szóló 1992. évi LXXXIII. törvény új, VIII. fejezettel történő kiegészítéséről

A Pénzügyminisztérium fenntartotta az előterjesztésben ismertetett és el nem fogadott észrevételeit. Az államtitkári értekezlet felkérte az előterjesztőt, hogy ezek ügyében kísérelje meg a megállapodást a Pénzügyminisztériummal; javasolta továbbá, hogy az ennek megfelelően kiegészített előteijesztés kerüljön a jövő heti kormányülés napirendjére.

5. Előterjesztés az állami felsőoktatási intézmények kari tagozódásáról szóló kormányrendelet megalkotásáról

Az államtitkári értekezlet javasolta a karok megnevezése tekintetében indítványozott pontosítások átvezetését. Kormány elé terjesztését csak a Felsőoktatási Tudományos Tanáccsal történt egyeztetés után javasolja. Amennyiben ez megtörtént, ajánlja az előterjesztés vita nélküli elfogadását.

6. Előterjesztés a doktori eljárásról szóló kormányrendelet megalkotása tárgyában

Az államtitkári értekezlet megállapította, hogy az Igazságügyi Minisztérium szerkesztési jellegű észrevételei nincsenek átvezetve, bár elfogadták azokat. Javasolta továbbá, hogy az egyetemek az előkészítő eljárást egymás bevonásával folytassák; a Tudományos Minősítő Bizottság tevékenységének lezárását is szükségesnek tartotta szabályozni. Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztőnek, hogy gondoskodjon az ennek megfelelő kiegészítő előterjesztés készítéséről, a doktori eljárás és a kandidátusképzés összehangolásáról, valamint a felmerült észrevételek alapján szükséges pontosításokról.

A kiegészített előterjesztést a jövő heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni.

7. Előterjesztés a honfoglalás 1100 éves évfordulójának megünnepléséről

Vitatott téma volt a megünneplést előkészítő Bizottság összetétele. Az elhangzott számos javaslat ügyében az értekezlet állást foglalt abban, hogy szükségesnek tartja az ipari és kereskedelmi miniszter, valamint a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere tagságát a Bizottságban; az Országos Idegenforgalmi Hivatal a tanácsadó bizottságban legyen tag. Az írószövetség, az írókamara és a Magyar Szállodaszövetség tagságát a Bizottságban nem tartotta szükségesnek. Politikai mérlegelést igénylő és a Kormányra tartozó döntés, hogy szélesebb vagy szűkebb körű bizottság legyen-e.

A kormányhatározat tervezetének 1. pontjában a február 28-ai határidőt szükséges módosítani; a javasolt határidő a Kormány döntését követő két hét.

A határozat-tervezet 5. pontjában a "B" változat elfogadását javasolja azzal a módosítással, hogy a társadalombiztosítási járadék forrása pótelőirányzat legyen.

A javasolt módosításokra figyelemmel az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztés e heti kormányülésre történő felvételét.

8. Előterjesztés a honfoglalás 1100 éves évfordulójának megünneplésével kapcsolatos rekonstrukciós költségek biztosításáról

A határozati javaslat 3. pontját a Pénzügyminisztérium által adott szöveg szerint javasolta módosítani az államtitkári értekezlet. Az előterjesztést szükségesnek tartotta a Semmelweis Orvostudományi Egyetem által a volt Ludovika épületére bejelentett igényre vonatkozó állásponttal kiegészíteni.

Az államtitkári értekezlet javasolta az e heti kormányülés napirendjére való felvételét.

9. Előterjesztés főkonzulátus létesítéséről Hongkongban

Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztést kiegészíteni a vonatkozó kormányrendelet szerinti 4. számú adatlappal a költségigény tekintetében. A költségek fedezetét a Pénzügyminisztérium segítségével pontosítva kell meghatározni.

Az előterjesztést az államtitkári értekezlet a jövő heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni vita nélküli elfogadását ajánlva.

10. Előteijesztés a társadalombiztosítási önkormányzatok alapszabályainak jóváhagyásáról

Az álllamtitkári értekezlet javasolta a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat alapszabályának 2. és 9. pontját a Munkaügyi Minisztérium javaslata szerint pontosítani.

Az előterjesztést az e heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni vita nélküli elfogadását ajánlva.

11. Előterjesztés a választottbírósági eljárásról szóló törvény tervezetéről

Az államtitkári értekezlet javasolta a jövő heti kormányülés napirendjére felvenni és vita nélkül elfogadni.

12. Előterjesztés Budapest főváros közigazgatási területéről és kerületi beosztásáról

Az államtitkári értekezlet javasolta az e heti kormányülés napirendjére felvenni és az "A" változatot vita nélkül elfogadni.

13. A Kormány 1994. évi innovációpolitikai feladatterve

Az államtitkári értekezlet elfogadta a Földművelésügyi Minisztérium és a Népjóléti Minisztérium javaslatát a felelősök körének kiegészítésére; javasolta az e heti kormányülés napirendjére felvenni és vita nélkül elfogadni.

14. Előterjesztés a Kormány középtávú iparpolitikájának megvalósítását elősegítő 1994. évi feladatokról

Az államtitkári értekezlet elfogadta azt a javaslatot, hogy az Állami Vagyonügynökség és az Állami Vagyonkezelő Rt. helyett a privatizációért felelős minisztert kell felelősként megjelölni.

Az észrevételek alapján szükséges pontosítással az államtitkári értekezlet javasolta az e heti kormányülés napirendjére felvenni és vita nélkül elfogadni.

15. Javaslat a magyar erőműrendszer fejlesztésének stratégiájára, és a megvalósítást megalapozó tevékenységekre

Az államtitkári értekezlet szükségesnek tartotta a határozati javaslat pontosítását annak tisztázása érdekében, hogy milyen fajtájú alap erőmű létesítése célszerű.

Az előterjesztést az államtitkári értekezlet a jövő heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni azzal, hogy az Országgyűléshez történő benyújtás határidejét a határozati javaslat 2. pontjában március 16-ára kell módosítani.

16. Előteijesztés az "Országos energiatakarékossági, illetve energiahatékonyság-növekedést elősegítő program"-ról

Az államtitkári értekezlet javasolta az elhangzott technikai jellegű pontosítási javaslatok átvezetését; a program helyett a koncepció kifejezés használatát, a szükséges fedezeti források megjelölését, az országgyűlési határozati javaslat elhagyását.

A Gazdasági Kabinet által történő tárgyaláson kialakuló állásponttól függően az értekezlet a jövő heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni az előterjesztést.

17. A Központi Számvevőségi Hivatal 1993. évi munkájáról szóló tájékoztató

Az államtitkári értekezlet - a Miniszterelnöki Hivatal által átadott észrevételek alapján szükség szerint kiegészítve - a jövő heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni az előterjesztést.

18. Előterjesztés a Magyar Köztársaság Kormánya és Románia Kormánya között, a közös államhatáron létesítendő új nemzetközi határátkelőhelyekről szóló Megállapodás utólagos jóváhagyásáról és kihirdetéséről

Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztést a jövő heti kormányülés napirendjére felvenni és vita nélkül elfogadni.

19. Előterjesztés az IDA (Nemzetközi Fejlesztési Társaság) 10. alapfeltöltéséről

Az államtitkári értekezlet javasolta az e heti kormányülés napirendjére felvenni és vita nélkül elfogadni.

20. Előteijesztés a Magyar Rádiónál, a Magyar Televíziónál és a Magyar Távirati Irodánál foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyával összefüggő egyes kérdésekről

A Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Magyar Távirati Iroda ügyében beérkezett valamennyi előterjesztést az államtitkári értekezlet e napirendi pont keretében tárgyalta. A megtárgyalt előterjesztések a következők:

a) Előterjesztés a Magyar Rádiónál, a Magyar Televíziónál és a Magyar Távirati Irodánál foglalkoztatott közalkalmazottak közalkalmazotti jogviszonyával összefüggő egyes kérdésekről

Az államtitkári értekezlet a határozati javaslat különböző változatai tekintetében az alábbi álláspontot fogadta el:

- a II/1. pontban az "A" és "C” változatot javasolja a kormányülésen megtárgyalni;

- a II/2. pontban a "B" változatot támogatja;

- a II/3. pontban a "B" változat elfogadását javasolja;

- a II/4. pontot, amely az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozást tartalmazza, javasolta az Igazságügyi Minisztériummal ismételten egyeztetni és annak megfelelően véglegezni;

- a II/5. pontban mindkét változat megmarad;

- a II/6. pontban az "A" változat elfogadását javasolja.

b) Előterjesztés a televízió előfizetési díjrendszer korszerűsítéséről

Az államtitkári értekezlet javasolta az 1. pont elhagyását a határozati javaslatból, és ennek megfelelően új határozati javaslat készítését.

Szabó Tamás privatizációs miniszter kiegészítő anyagot készít az előterjesztéshez.

c) Előterjesztés a Magyar Televízió működésének pénzügyi feltételeiről

Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztés napirendre történő felvételét azzal a megjegyzéssel, hogy a Kormány a tárgyalást követően adjon egy hetet a határozati javaslat véglegezésére.

d) Előterjesztés a 2063/1993. (XII. 31.) Korm. határozat végrehajtásáról, a Magyar Rádió 1994. évi pénzügyigazdálkodási helyzetéről, a Magyar Rádió 1994. évi feladatainak ellátásához szükséges költségvetési céltámogatási igényéről

A határozati javaslatban megjelölt 474 millió forintos támogatási igényt a Rádió alelnöke a Pénzügyminisztérium államtitkárával történt tárgyalás alapján 105 millió forintra csökkentette. Az államtitkári értekezlet ezzel a módosítással javasolta az előterjesztés megtárgyalását.

A 20. pont keretében megtárgyalt valamennyi előterjesztést a Kormány e heti ülésének napirendjére javasolta felvenni az államtitkári értekezlet.

Napirenden kívül

21. Előterjesztés a Zemplén-Abaúj térség földgázellátás megvalósításának pénzügyi feltételeiről

Az államtitkári értekezlet javasolta a határozati javaslatot a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium észrevételei alapján pontosítani. A Pénzügyminisztérium javasolta, hogy a fejlesztést megvalósító társaság szolgáltató is legyen. Az előterjesztést a Gazdasági Kabinet álláspontjára figyelemmel javasolja véglegezni és az e heti kormányülés napirendjére felvenni.

Budapest, 1994. március 2.