Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1994. évi március 8-án tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

a tárca nélküli miniszterek képviseletében:

a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében:

meghívottak az egyes napirendi pontokhoz:

* * *

1. Előterjesztés Jász-Nagykun-Szolnok megye rövid- és középtávú fejlesztési feladatairól

Az előterjesztés vitája során számos szövegezési javaslat hangzott el. Ezek ügyében részben megállapodás született, részben az előterjesztő vállalta, hogy soron kívül egyeztetést folytat a Belügyminisztériummal, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériummal és a Pénzügyminisztériummal. A felülvizsgálandó részek a határozati javaslat 3/a., 5/a., 5/b., 6/h., 10/a., 10/b., 10/c. és 10/e. pontjai.

A 3/e. pontot ki kell egészíteni a privatizációért felelős miniszter felelősségével, a 10/e. pontnál a munkaügyi minisztert törölni kell a felelősök közül, és Kunhegyesen a munkásőr bázist kell említeni az átadandó épületek tekintetében.

A 10/h. pont első során ak új szövege: "A Kormány felkéri a köztársasági megbízottat és a megyei önkormányzatot, valamint a megalakult...".

Az észrevételeknek megfelelően átdolgozott előterjesztést az államtitkári értekezlet javasolta az eheti kormányülés napirendjére felvenni.

2. Előterjesztés a nemzeti szabványosításról, valamint a laboratóriumok, a tanúsító és ellenőrző szervezetek akkreditálásáról

Az államtitkári értekezlet megvitatta az előterjesztést. Szükségesnek tartotta kiegészíteni a végkielégítések pénzügyi fedezetének meghatározásával és az Igazságügyi Minisztérium, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium (NAT), a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium által javasolt szerkesztési pontosításokkal. Az előterjesztő a szöveg véglegezése érdekében egyeztetést szervez a felsorolt észrevételező tárcák képviselőivel.

Az államtitkári értekezlet javasolta az átdolgozott előterjesztést a jövő heti kormányülés napirendjére felvenni azzal, hogy a törvényjavaslatnak az Országgyűlés részére történő benyújtására ebben a ciklusban már nem kerül sor, az elfogadott javaslatot a Kormány átadja a következő Kormánynak.

3. Előterjesztés a Magyar Távirati Iroda céltámogatásáról

Az államtitkári értekezlet megvitatta és javasolta a március 17-ei kormányülés napirendjére felvenni, a médiákról és a II. negyedévi központi költségvetési tartalék felhasználásáról szóló előterjesztésekk el egyidejűleg.

Az előterjesztő a pénzügyi keretszámokat soron kívül egyezteti a Pénzügyminisztériummal és a Miniszterelnöki Hivatallal. A határozati javaslat 2. pontja elmarad, az 1. pontból az önkormányzati választásokra utaló rész törlendő.

A Kormány jövő heti ülésére a fentieknek megfelelően módosított előterjesztés kerül.

4. Előterjesztés a Központi Állami Üdülő és Oktatási Központ helyzetéről

Az államtitkári értekezlet a részletes vita után az "A" változatot javasolta az eheti kormányülés napirendjére felvenni azzal, hogy az elhangzott észrevételeknek megfelelően az előterjesztést pontosítani kell. (Pontosítandó az előterjesztő rész 3. oldala, a határozati javaslat 1. pontjában meg kell nevezni az átadásra kerülő létesítmények között a boglári üdülőt, a 3. pontot ki kell egészíteni az átcsoportosítandó összeggel vagy az annak meghatározását előkészítő felelős megnevezésével, továbbá a 3. pont végrehajtásáért felelősök között meg kell említeni a pénzügyminisztert is.)

5. Előterjesztés az Esztergomi Főszékesegyház keleti főhajó tetőszerkezetének a tűzkár utáni helyreállításáról

Az államtitkári értekezlet az előterjesztést m egvitatta és javasolta az eheti kormányülés napirendjére való felvételét, valamint vita nélkül történő elfogadását.

6. Előterjesztés az ózonréteget lebontó anyagokról szóló Montreáli Jegyzőkönyv 1992. évi Koppenhágai Módosításának jóváhagyásáról

Az államtitkári értekezlet az előterjesztés vitája alapján javasolta kiegészíteni azt az egyezmény elfogadásának pénzügyi kihatásával, és megállapodott a határozati javaslat 4. pontjának elhagyásában.

Az előterjesztést a jövő heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni, vita nélkül történő elfogadását ajánlva.

7. Előterjesztés a betétbiztosítási alapok és az intézményvédelmi alapok beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól

Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztést az eheti kormányülés napirendjére felvenni és vitanélkül elfogadni.

8. Előterjesztés az értékpapír forgalmazók éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 183/1992. (Xll. 30.) Korm. rendelet módosításáról

Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztést a Kormány jövő heti ülésének napirendjére felvenni és vita nélkül elfogadni.

9. Előterjesztés az USAID lakáshitel garancia programról

Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztést kiegészíteni azzal, hogy miként kell az önkormányzatokat értesíteni a szükséges teendőkről; javasolta továbbá a kiegészített előterjesztést a jövő heti kormányülés napirendjére felvenni és vita nélkül elfogadni.

10. Előterjesztés az Állami Pénzverő területén, a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet és az Állami Pénzverő közös kezelésében levő épület, valamint az Elektromodul szentendrei ingatlanának átadásáról

Az államtitkári értekezlet többségi álláspont alapján a "B" változat elfogadását javasolja, a Kormány eheti ülésének napirendjére történő felvételével egyidejűleg.

11. Előterjesztés az Eötvös József Alapítvány létrehozásáról

Az államtitkári értekezlet szükségesnek tartotta az Igazságügyi Minisztérium által felvetett jogszabályszerkesztési probléma megvizsgálását; ennek alapján az előterjesztés szükség szerinti pontosítását.

A jövő heti államtitkári értekezlet az előterjesztést ismét megtárgyalja és ennek alapján dönt a Kormány elé terjesztéséről.

12. Előterjesztés a közoktatás 1994. évi közismereti tankönyvellátásához szükséges hitelfelvételek állami kezességvállalásáról

Az államtitkári értekezlet az előterjesztést megvitatta; a Művelődési és Közoktatási Minisztérium továbbra is szükségesnek tartotta az előterjesztésben a "közismereti" szó használatát, a Munkaügyi Minisztérium viszont nem ért egyet azzal.

Az államtitkári értekezlet az előterjesztést a jövő heti kormányülés napirendjére javasolta felvenni, és kérte a Kormány döntését a két tárca közötti vitában.

13. Előterjesztés a volt Állami Egyházügyi Hivatal minősített iratainak felülvizsgálatáról

Az államtitkári értekezlet az előterjesztést megvitatta; a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára az előterjesztéssel nem egyetértett, hanem nem tett észrevételt.

Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztést a jövő heti kormányülés napirendjére felvenni.

14. Előterjesztés a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény szociális, egészségügyi, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi ágazatban történő végrehajtásáról szóló 113/1992. (VII. 14.) Korm. rendelet módosításáról

Az államtitkári értekezlet szükségesnek tartotta az előterjesztés költség kihatását írásban ismertetni, ezzel az előterjesztést kiegészíteni.

Az Igazságügyi Minisztérium véleménye szerint a tervezet 1. § (3) bekezdésének szövege nem megfelelő, szükségesnek tartja ezt felülvizsgálni. Az előterjesztő vállalta, hogy a kölcsönösen elfogadható szövegben m egállapodik az Igazságügyi Minisztériummal.

Az államtitkári értekezlet a jövő heti ülésén ismét napirendre tűzi az előterjesztést és feltehetően javasolja a másnapi kormányülés napirendjére való felvételét.

Napirenden kívül

15. Előterjesztés a mezőgazdasági biztosító egyesületek alapításának támogatásáról és az abból fakadó kormányzati feladatokról

Az államtitkári értekezlet egyetértett a tervezet 4. § c) pontjában a "vízkár" szó után az "aszály" szózárójelben történő felvételével. E pontosítással javasolta az eheti kormányülés napirendjére való felvételét és vita nélkül történő elfogadását.

16. Előterjesztés a számviteli törvény módosításáról

Az államtitkári értekezlet javasolta a jövő heti kormányülés napirendjére felvenni és vita nélkül elfogadni azzal a megjegyzéssel, hogy a törvényjavaslat Országgyűlés részére történő benyújtására e ciklusban már nem kerül sor; a javaslat átadásra kerül a következő kormánynak.

17. Előterjesztés a társadalom biztosítás pénzügyi alapjainak 1994. évi költségvetéséről szóló 1993. évi CXV. törvény módosításáról és a társadalom biztosítás pénzügyi alapjainak 1994. évi működési költségvetéséről

Az Igazságügyi Minisztérium kérte a javaslatot a felügyelete alá tartozó Büntetésvégrehajtási Intézetre való utalással kiegészíteni, amit az előterjesztő elfogadott.

Az államtitkári értekezlet javasolta az eheti kormányülés napirendjére felvenni és ajánlotta, hogy azt a Kormány a sürgős jelleggel történő napirendre tűz és kérésével küldje meg az Országgyűlésnek.

Budapest, 1994. március 8.