Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1994. évi április 5-én tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

a tárca nélküli miniszterek képviseletében:

a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében:

meghívottak az egyes napirendi pontokhoz:

* * *

1. Előterjesztés a magyar dömpingellenes és értékkiegyenlítő vámszabályozásról

A felmerült észrevételekre tekintettel az államtitkári értekezlet újabb egyeztetést tart szükségesnek a legérdekeltebb tárcák között (PM, IKM, KTM, KÜM, IM) az előterjesztés tartalmi, jogforrási és kodifikációs kérdéseiben. Az egyeztetés eredményeként elkészített új anyagot ismét államtitkári értekezlet elé kell hozni.

2. Előterjesztés a Győr-Baumgarten vezetékhez kapcsolódó költségvetési garanciáról

Az államtitkári értekezlet - a határozati javaslat szövegének pontosításával - az előterjesztés felvételét javasolja a Kormány e heti ülésére, a vita nélkül elfogadható napirendek közé.

3. Előterjesztés a mecseki uránbányászat helyzetének áttekintéséről és a szükséges intézkedésekről

Az államtitkári értekezlet - a határozati javaslat szövegének pontosításával - a jövő heti kormányülés napirendjére történő felvétellel egyetért. Az előterjesztő számoljon be az ÁV Rt. Igazgatótanácsának e tárgykörben április 11-én hozandó döntéséről is.

4. Előterjesztés az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló 1992. évi XXXII. törvény 7. §-ának (1) bekezdésében előirt, a havi életjáradék kiszámításához szükséges alapösszeg nagyságának 1994. évi meghatározásáról

Az előterjesztő pontosította a szöveges rész egyes számadatait, nevezetesen az 1995. évi determ ináció az előterjesztésben jelzett 3,1 milliárd Ft helyett valójában 4,9 milliárd Ft lesz. A PM képviselője fenntartotta azt a véleményét, hogy a kárpótlási folyamatok ez évi változásai az előterjesztésben pótigénylőként megjelölt húszezres létszám ot feltehetően alultervezik, ezért a 20.000 F t-ra javasolt alapösszeg-emelés a költségvetés számára jelzett tehernél is nagyobb lehet.

Az államtitkári értekezlet az előterjesztés jövő heti kormányülés napirendjére történő felvételét javasolja azzal, hogy kívánatos lenne, ha e tárgyban a Gazdasági Kabinet is állást foglalna.

5. Előterjesztések

a) a honfoglalás 1100 éves évfordulójának megünnepléséről

Az előterjesztés szövegét számos helyen érintő pontosító javaslattal együtt az államtitkári értekezlet egyetért az előterjesztés e heti kormányülésre történő felvételével azzal, hogy a Felhívás szövegét azonban újra kell írni.

b) a honfoglalás 1100 éves évfordulójának megünneplésével kapcsolatos rekonstrukciós költségek biztosításáról

A PM és az IM részéről felmerült észrevételek közvetlen egyeztetését követően, a határozati javaslat szükséges korrekciójával, az államtitkári értekezlet az e heti kormányülés napirendjére való felvétellel egyetért.

6. Előterjesztés a hosszútávú egészségfejlesztési politika alapelveiről

Az államtitkári értekezleten felmerült észrevételek folytán új határozati javaslat készítése szükséges, mellyel együtt az államtitkári értekezlet az előterjesztésnek a Kormány jövő heti ülésén való megvitatását javasolja.

7. Előterjesztés a távlati népesedéspolitika alapelveiről

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés jövő heti kormányülés napirendjére történő felvételét és vita nélküli elfogadását.

8. Előterjesztés a belföldi közúti tömegközlekedés járműrekonstrukciójáról

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés e heti kormányülésen, vita nélkül történő elfogadását azzal, hogy a 3000-es kormányhatározatra való hivatkozást mellőzni kell.

9. Előterjesztés a GATT Uruguay Forduló tárgyalásainak lezárása és az ebből adódó feladatokról

Az államtitkári értekezlet egyetért az előterjesztés e heti kormányülésen, vita nélkül történő m egtárgyalásával azzal, hogy a határozati javaslatban a szövegpontosításokat el kell végezni. Az előterjesztő tegyen javaslatot a határozat közzétételének módjára.

10. Előterjesztés a Magyar Népköztársaság és a Lengyel Népköztársaság, valamint a Mongol Népköztársaság között a kettős állampolgárság kérdéseinek rendezéséről szóló egyezmények hatályon kívül helyezésére vonatkozó törvénytervezetekről

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés e heti kormányülésen, vita nélküli elfogadását azzal, hogy a törvényjavaslatokat majd az új parlamenthez célszerű benyújtani.

11. Előterjesztés a köztisztviselők 1994. évi központi bérpolitikai keretének felosztásáról

A nagyszámú észrevétel ellenére az államtitkári értekezlet egyetért az előterjesztésnek az e heti kormányülésen való megtárgyalásával. A Kormány üléséig az IKM és a BM tisztázza a Geológiai Szolgálattal kapcsolatos ténykérdéseket.

12. Előterjesztés a Magyar Alkotóművészeti Alapítvány vagyonhasznosítási és átalakítási programjáról, valamint a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványról

Az államtitkári értekezlet az előteljesztés felvételét javasolja a Kormány jövő heti ülésének napirendjére. Az előterjesztő készséget mutatott a vagyonhasznosítási dokumentumnak a PM által javasolt kezelési módjára, továbbra is fennmaradt azonban az előterjesztő és a privatizációs miniszter képviselője közötti vita.

13. Előterjesztés a Magyar Köztársaság Kormánya és a Török Köztársaság Kormánya között a katonai együttműködésről a kiképzési, műszaki és tudományos, valamint logisztikai szakterületeken

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés vita nélküli elfogadását a Kormány e heti ülésén.

* * *

A KHVM képviselője jelezte, hogy a Kormány e heti ülésére a Duna egyoldalú elterelése miatt szükséges vízpótlásról előterjesztést kíván soron kívül benyújtani, melynek végső egyeztetése folyamatban van.

A MEH közigazgatási államtitkára emlékeztette az értekezlet résztvevőit a Kormány Cselekvési Programjának lejárt határidejű feladatairól szóló beszámolók elkészítésére.

Budapest, 1994. április 5.