Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1994. évi április 26-án tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

a tárca nélküli miniszterek képviseletében:

a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében:

meghívottak az egyes napirendi pontokhoz:

* * *

1. Előterjesztés a televízió-előfizetési és műsorsugárzási díjakról

Az államtitkári értekezlet egyetért azzal, hogy az előterjesztés az elhangzott szóbeli kiegészítésekkel és pontosításokkal kerüljön a következő heti Kormányülés napirendjére, lehetőleg a magyar SAT-előterjesztéssel (KHVM) együttesen. A határozati javaslat 7. pontjánál az első és második helyen a felelősök sorrendje cserélődjön fel.

2. Tájékoztató az állami tulajdonú földek kárpótlási célú pótlólagos kijelölésének helyzetéről

A belső határozati javaslat 3. pontjától az előterjesztő eláll. Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés felvételét a Kormány jövő heti ülésére.

3. Előterjesztés az állami vagy többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok első számú vezetőivel, illetve vezető tisztség viselőivel szemben támasztható követelmények és jövedelmük összehangolásáról szóló, egy új javadalmazási rend kialakításáról és bevezetéséről készült ajánlásról

Az előterjesztő a több változatban készített táblázatok helyébe a Kormány e heti ülésére újabbakat készítés a határozatot a Határozatok Tárában javasolja közzétenni. Az államtitkári értekezlet egyetért az előterjesztés e heti Kormányülésre való felvételével.

4. Irányelvek a bankrendszer jövőbeli struktúrájának kialakításához

Az államtitkári értekezlet egyetért azzal, hogy a Gazdasági Kabinet állásfoglalását követően az előterjesztés a Kormány következő heti ülésére kerüljön.

5. Előterjesztés a részben vagy teljesen tartósan állami tulajdonban maradó gazdálkodó szervezetekről szóló 126/1992. (VU1.28.) Korm. rendelet módosításáról

Az előterjesztő 27-én 13:00 órakor az ÁVÜ Székház 205-ös szobájában egyeztetést tart, amelyre valamennyi észrevételezőt meghívott. Az államtitkári értekezlet az átdolgozott előterjesztést a jövő heti napirendjére felveszi.

6. Előterjesztés Várpalota és régiója környezetvédelmi rehabilitációs program kommunális alprogram megvalósításáról japán kölcsönnel

A valuta-árfolyam változatására tekintettel szükséges az előterjesztés átdolgozása az MNB-vel egyetértésben. Az átdolgozott előterjesztést az államtitkári értekezlet ismételten napirendjére veszi.

7. Előterjesztés az egyházi nyugdíjalapok 1994. évi állami támogatásáról, az egyházi személyek társadalom - biztosítási jogállásának hosszútávú átalakításáról

Az államtitkári értekezlet egyetért az előterjesztés felvételével a Kormány következő heti ülésére azzal, hogy a szóbeli kiegészítés terjedjen ki az egyházügyekben illetékes politikai államtitkárokkal történt egyeztetés eredményére is.

8. Előterjesztés a közúti közlekedés szabályainak korszerűsítéséről

Az államtitkári értekezlet egyetért az előterjesztés felvételével a Kormány e heti ülésére. A BM és a KHVM vállalta, hogy a tilosban parkoló gépkocsik elszállításának vállalkozásba adása kérdéskörét áttekinti és megfelelő időben arra megoldást dolgoz ki.

9. Előterjesztés a lakáshelyzet és a lakásépítés alakulásáról, javaslat a szükséges intézkedésekre

Az előterjesztést az államtitkári értekezlet megtárgyalta és tudomásul vette azzal, hogy az anyagot egyelőre nem indokolt a Kormány napirendjére tűzni.

10. Tájékoztató átmeneti kiégett fűtőelem-tároló létesítéséről a Paksi Atomerőműnél

A Tájékoztatót az államtitkári értekezlet szövegpontosításokkal tudomásul vette azzal, hogy az abban foglaltakat nem indokolt a Kormány elé terjeszteni.

11. Előterjesztés a betétdíjas csomagoló eszközök visszaváltásának rendjéről

A rendelet 2. §-ának szövegét ismételten egyeztetni indokolt, majd az anyagot újra államtitkári értekezlet elé kell hozni.

12. Előterjesztés a külföldiek beutazásáról, magyarországi tartózkodásáról és bevándorlásáról szóló 1993. évi LXXXVI. törvény végrehajtásából

A 32. § /1/ bekezdésének pontosítása mellett az államtitkári értekezlet egyetért az előterjesztés felvételével a Kormány e heti ülésére. A pótlólag beterjesztett belső határozati javaslat első részében a PM VPOP helyébe az IM BV kerüljön, ennek megfelelően a második részben a VPOP mellett szereplő szám 20 millió Ft-tal növekedjék.

13. Előterjesztés a Magyar Köztársaság Kormánya és az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosának Hivatala között a Magyarországon befogadott menekülteknek nyújtandó segítség nyújtásról szóló egyezmények aláírásáról

Az államtitkári értekezlet egyetért azzal, hogy a határozati javaslat a Kormány két ülése között kerüljön kiadásra.

14. Előterjesztés az Alföld egyes időszerű környezetvédelmi, tájvédelmi és tájhasznosítási kérdéseire vonatkozó területfejlesztési, tájvédelmi és tájhasznosítási koncepcióról

27-én 8:30 órakor a KTM Székházában a közigazgatási államtitkár tárgyalójában egyeztetés lesz, amelyre valamennyi észrevételező meghívást kapott (elsősorban KHVM, IKM, MŰM, BM, PM). Az államtitkári értekezlet egyetért azzal, hogy a Kormány az előterjesztést az e heti ülésén első olvasatban megtárgyalja.

15. Előterjesztés a Velencei-tavi Térségi Tanács létrehozásáról

Egyetértés jött létre abban, hogy a Térségi Tanács két oldala egy-egy fővel bővüljön (az állam igazgatási oldalon a PM-el). Az államtitkári értekezlet az előterjesztés felvételét javasolja a Kormány következő heti ülésére, a vita nélküli anyagok közé.

16. Előterjesztés az egyes nemzetközileg ellenőrzött termékek és technológiák forgalmának engedélyezéséről szóló 61/1990. (X .l.) Korm. rendelet módosításáról

Az államtitkári értekezlet egyetért az előterjesztés felvételével a Kormány következő heti ülésére azzal, hogy a szövegben kodifikációs pontosításokra van szükség. A belső határozati javaslat 3. pontját a PM továbbra is ellenzi.

Budapest, 1994. április 26.