Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1994. évi március 29-én tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

a tárca nélküli miniszterek képviseletében:

a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében:

meghívottak az egyes napirendi pontokhoz:

* * *

1. Előterjesztés a Westdeutsche Landesbank (Európa) AGnak a Westdeutsche Landesbank Hungária Rt-ben történő 100 %-os részesedés szerzéséhez szükséges előzetes elvi hozzájárulás megadásáról

Az előterjesztéssel kapcsolatban észrevétel nem volt, az államtitkári értekezlet javasolta a Kormány e heti ülésének napirendjére való felvételét és vita nélkül történő elfogadását.

2. Előterjesztés a lakáshitelgarancia intézményi megoldásáról

Az előterjesztés vitája so rán felm erült észrevételekre figyelemmel az államtitkári értekezlet m egállapodott abban, hogy

- a határozati javaslat 2. pontjának első fordulatában az "alapvetően privatizációs bevételekből" kifejezés felülvizsgálandó, mert az pontosításra szorul;

- a 2. pont végrehajtásáért felelősök közül az igazságügyminiszter kimarad;

- indokolt, hogy az előterjesztést a Tárcaközi Lakásügyi Bizottság megtárgyalja.

A fentiek alapján új határozati javaslat készül és az a jövő heti kormányülés napirendjére felvételre kerül, hanem marad vitatott téma, vita nélküli elfogadás ajánlásával.

3. Előterjesztés a Bp. V. ker. Veress Pálné u. 24. szám alatti ingatlannak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara részére történő tulajdonba adásáról

Az államtitkári értekezlet megállapodott, hogy a felmerült észrevételek alapján új előterjesztés készül az alábbiak szerint:

- az indokolási rész 1. oldalának utolsó mondata elmarad;

- a Pénzügyminisztériummal, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériummal egyeztetve a határozati javaslat 2. pontja módosul, figyelemmel arra, hogy csak az adótartozások kamatának elengedésére van lehetőség;

- az előterjesztésben említett négy katolikus iskola ügyében külön előterjesztés készül, amelyet a Művelődési és Közoktatási Minisztérium készít elő.

Az átdolgozott előterjesztést az állam titkári értekezlet javasolta a Kormány e heti ülésének napirendjére felvenni.

4. Előterjesztés az egészségügy társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 52/1993. (IV. 2.) Korm. rendelet módosításáról

Az előterjesztés mellékletét képező kormányrendelet helyett az előterjesztő új tervezetet osztott szét az értekezleten.

A bemutatott tervezettel kapcsolatban észrevétel nem volt, az államtitkári értekezlet javasolta azt az e heti kormányülés napirendjére felvenni.

5. Előterjesztés a társasági adókedvezmények 1994. évi odaítélésének eljárási rendjéről

Az előterjesztés szerkesztésével kapcsolatban számos megalapozott észrevétel merült fel. Az előterjesztő ezek alapján vállalta, hogy az Igazságügyi Minisztérium és az érdekelt szaktárcák részvételével egyeztető értekezletet tart és ennek alapján új előterjesztést készít; ezt az államtitkári értekezlet a Kormány jövő heti ülésének napirendjére javasolta felvenni.

6. Előterjesztés az Ipari Balesetek Országhatáron Túli Hatásairól szóló nemzetközi egyezmény jóváhagyásáról

Az államtitkári értekezlet megállapodott, hogy a határozati javaslat 4. pontjáért a honvédelmi miniszter is felelős. Az előterjesztő vállalta, hogy az Igazságügyi Minisztériummal egyezteti szerkesztési jellegű észrevételeit. Az ennek megfelelően pontosított előterjesztést az államtitkári értekezlet javasolta a Kormány jövő heti ülésének napirendjére felvenni és vita nélkül elfogadni.

7. Előterjesztés a területfejlesztés kedvezményezett területeinek jegyzékéről

A Földművelésügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium fenntartotta észrevételeit, amely szerint a munkanélküliség arányának mutatójában történt változás alapján a jegyzékből kieső települések számára átmenetet kell biztosítani a támogatás igénybevétele ügyében. Megállapítást nyert továbbá, hogy az április 1-jei hatálybalépésre nincs lehetőség.

A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium vállalta, hogy folyó hó 29-én 14 órakor az észrevételek ügyében egyeztet a Pénzügyminisztériummal, a Belügyminisztériummal és a Földművelésügyi Minisztériummal; a pontosított szöveget az államtitkári értekezlet javasolta felvenni a Kormány e heti ülésének napirendjére.

8. Előterjesztés az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) pénzügyi helyzetének tartós rendezéséről

Az előterjesztő tudomásul vette, hogy az államtitkári értekezlet a határozati javaslat "B" változatát javasolja elfogadni a Kormány e heti ülésén, vita nélkül.

9. Előterjesztés a helyi önkormányzatok 1994. évi új induló céltámogatásáról

A tárgyalás során a Népjóléti Minisztérium képviselője kérte annak rögzítését, hogy 1995-ben a szociálpolitikai intézményrendszer részére is az előterjesztésnek megfelelő támogatás biztosítását javasolja.

A javaslattal kapcsolatban észrevétel nem volt, az államtitkári értekezlet javasolta felvenni a Kormány e heti ülésének napirendjére vita nélkül történő elfogadását ajánlva.

10. Előterjesztés a Magyar Alkotóművészeti Alapítvány vagyonhasznosítási és átalakítási programjáról, valamint a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványról

Az előterjesztés vitája so rán szám os észrevétel hangzott el. A Pénzügyminisztérium közölte, hogy három, el nem fogadott észrevételét fenntartja, a Népjóléti Minisztérium kérte rendezni a nyugdíjbiztosítási járulék fizetésének problémáját, a Miniszterelnöki Hivatal szükségesnek tartotta a kihirdetés halasztását. Észrevételei voltak továbbá a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumnak, valamint Szabó Tamás privatizációért felelős tárca nélküli miniszternek.

Az előterjesztő vállalta, hogy a felmerült észrevételek ügyében egyeztet, pontosítja az előterjesztést, amelyet a jövő heti államtitkári értekezlet ismét megtárgyal.

11. Előterjesztés a Budapest, VI. ker. Bajza u. 52. szám alatti, a Magyar Állam tulajdonában, az Igazságügyi Minisztérium kezelésében lévő ingatlan értékesítéséről

Az államtitkári értekezlet javasolta a Kormány e heti ülésének napirendjére felvenni és vita nélkül elfogadni.

12. Előterjesztés az EUROCONTROL Egyezmény egyes védelmi érdekeket érintő rendelkezéseinek alkalmazásáról szóló bizalmas Jegyzőkönyvhöz való csatlakozásról

Az államtitkári értekezlet megállapodott, hogy a határozati javaslat 3. pontjából a "és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletét ellátó tárca nélküli minisztert" szövegrész kimarad. Az így módosított előterjesztést az értekezlet javasolta felvenni a Kormány e heti ülésének napirendjére és vita nélkül elfogadni.

13. Előterjesztés a NATO által kezdeményezett "Békepartnerség" program Keretdokumentumának megerősítéséről

Az előterjesztés szerkesztésével kapcsolatban több észrevétel volt. Megállapítást nyert, hogy a költségkihatásra vonatkozó 4. pont nem pontos. A kiképzési költségek mintegy 800 millió Ft-tal emelkedtek. Rendezni kell az idevezényelt katonák egészségügyi ellátását. A határozati javaslat 2. pontjával kapcsolatban megvizsgálandó, hogy nem indokolt-e az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát is tájékoztatni.

Az előterjesztő vállalta, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Népjóléti Minisztérium bevonásával új határozati javaslatot készít. Az államtitkári értekezlet javasolta a Kormány e heti ülésének napirendjére felvenni azzal, hogy az Országgyűlésnek való benyújtás ügyében az Országgyűlés fogadókészségének tisztázása alapján lehet kialakítani álláspontot.

Napirenden kívül

14. Kiegészítés a gazdálkodással összefüggő bűnözés megelőzése, felderítése, valamint a hatékonyabb felelősségrevonás érdekében teendő intézkedésekről és Gazdaságvédelmi Koordinációs Bizottság létrehozásáról szóló kormányelőterjesztéshez

A témára vonatkozó előterjesztés a Kormány legutóbbi ülésének napirendjén szerepelt, de az előterjesztő kérésére annak megtárgyalása nem történt meg. A Belügyminisztérium az előterjesztéshez kiegészítést készített, amelyet az államtitkári értekezleten a résztvevőknek kiosztott. Ez a korábbi határozattervezetet gyakorlati szempontok alapján módosította, a Gazdaságvédelmi Koordinációs Bizottság létszámát lényegesen csökkentette.

Az értekezlet a tervezetet megvitatta és arra vonatkozóan lényeges észrevétele nem volt. A határozat-tervezet 1/c. pontját javasolta kiegészíteni azzal, hogy amennyiben a Bizottság munkájában való részvételre felkért vezetők nem személyesen vesznek részt a Bizottságban, vezető képviselőjüket delegálják a Bizottságba.

Az államtitkári értekezlet javasolta az előterjesztést a kiegészítéssel együtt a Kormány e heti ülésének napirendjére felvenni.

* * *

A Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára és helyettes államtitkára tájékoztatást adott a jelenlegi időszakra vonatkozóan az előterjesztések benyújtásával kapcsolatos követelményekről és felhívta a tárcákat, hogy a következő államtitkári értekezlet napirendjére a március 31-én 12:00 óráig megküldött előterjesztések vehetők fel.

Budapest, 1994. március 29.