Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1994. évi április 12-én tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

a tárca nélküli miniszterek képviseletében:

a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében:

meghívottak az egyes napirendi pontokhoz:

* * *

1. Előterjesztés a Tábori Lelkészi Szolgálatról

Az államtitkári értekezlet javasolja az előteijesztés felvételét és vita nélküli elfogadását a Korm ány e heti ülésén. Megegyezés jö tt létre a rendelet szövegének pontosításában. (E szerint a 2. § /1/ bekezdésében a "hatáskör" kifejezés helyébe "feladatkör" kerül, a 6. § e) p o ntjában a "tisztek" szó törlésre kerül, a g) pontban a szöveg "katonák részvételével hazai és nem zetközi zarándoklatok szervezése"-re m ódosul, a 7. § /1 / bekezdésében a szöveget pontosítani kell olyan értelem ben, mely szerint a lelkészi szolgálat nem a Honvédelmi M inisztérium szervezeti egysége.)

2. Előterjesztés a Magyar FORMA 1 Nagydíj Kft. részére nyújtandó 200 millió Ft kormányzati kezességvállalásról

Az államtitkári értekezlet egyetért azzal, hogy az előterjesztést a Kormány e heti ülésén tárgyalja meg, előtte a Gazdasági Kabinet ismételten foglaljon állást. Szükséges, hogy a Kormány kapjon az ügylet hátteréről kielégítő információkat az alapvetően politikai jellegű döntésének kialakítása érdekében.

3. Előterjesztés a testnevelés és a sport megújításának koncepciójáról szóló 24/1993. (IV.9.) OGY határozat végrehajtását szolgáló munkaprogramról

Az államtitkári értekezlet egyetért azzal, hogy a Kormány az előterjesztést az e heti ülésén megtárgyalja. Az előterjesztő elfogadta a munkaprogram 4. pontjánál a felelősi kör kiegészítésére irányuló észrevételt., valamint a 8. pontban a "Standard” kifejezést törli. A privatizációs miniszter képviselője az 5. pont szerinti feladatnak a megadott határidőben való teljesíthetőségét továbbra is kétségbe vonja. Véleménye szerint a létesítmények átadása ily módon csak ingyenesen történhetne, amelyhez viszont a Vagyonpolitikai Irányelvek módosítása szükséges.

4. Előterjesztés a Kormány középtávú kis- és középvállalkozás fejlesztési koncepciójáról

Az államtitkári értekezlet a határozati javaslat szövegét és a feladatok ütemezését érintő észrevételekre tekintettel a határozati javaslat átdolgozását tartja indokoltnak. Az ismételt egyeztetést követően az anyagot a Kormány következő heti ülésére javasolja felvenni.

5. Előterjesztés az emberi környezetre veszélyt jelentő egyes anyagok külföldről történő behozataláról szóló 55/1987. (X.30.) MT rendelet módosításáról

Az előterjesztő vállalta, hogy az észrevételezőkkel ismételten egyeztet. Erre figyelemmel az államtitkári értekezlet a Kormány következő heti ülésére javasolja az előterjesztés felvételét (lehetőleg a vita nélküli anyagok közé).

6. Előterjesztés az egyes tevékenységek környezeti hatásvizsgálatának átmeneti szabályozásáról szóló 86/1993. (VI.4.) Korm. rendelet módosításáról

Az előterjesztő elfogadta az észrevételeket és vállalta a szöveg ennek megfelelő átdolgozását. Az államtitkári értekezlet a Kormány következő heti ülésére javasolja az előterjesztés felvételét.

7. Előterjesztés a dömpingellenes és az érték kiegyenlítő vámokra vonatkozó szabályokról

Az államtitkári értekezlet a Kormány e heti ülésére javasolja az előterjesztést felvenni és azt vita nélkül elfogadni.

8. Előterjesztés a Kormány közbiztonsági koncepciójáról

Az előterjesztő vállalta, hogy az IM, a KTM és az FM észrevételeit újra megvizsgálja és az ennek megfelelő szöveg pontosítást elvégzi. Az államtitkári értekezlet a Kormány következő heti ülésére javasolja az előterjesztés felvételét.

9. Előterjesztés a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. tv. ipari és kereskedelmi ágazatban történő végrehajtása tárgyában kiadott 158/1992. (XII. 11.) Korm. rendelet módosításáról

Az államtitkári értekezlet az előterjesztés e heti ülésre való felvételét és vita nélküli elfogadását javasolja.

10. Előterjesztés a Magyar Történelmi Film Alapítvány, valamint a Minden Nap Történelem Alapítvány támogatásáról

Az államtitkári értekezlet az előterjesztés e heti ülésre való felvételét és vita nélküli elfogadását javasolja.

Napirenden kívül

11. Előterjesztés az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal 1994. évi jóváhagyott éves költségvetési előirányzatának - az időarányostól eltérő - tényleges szükségletnek megfelelő folyósításáról

A TŰK 00395 számon kezelt anyaghoz az előterjesztő a határozati javaslat mellékleteként új szöveget osztott ki. Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés e heti ülésre való felvételét és vita nélküli elfogadását.

* * *

A MEH közigazgatási államtitkára felhívta az értekezlet figyelmét arra, hogy a Kormány múlt heti ülésén hozott döntése szerint kiosztásra kerülő pótlólagos béralapból a helyettes államtitkári és magasabb vezetői szint alapbére nem emelhető.

A minisztériumok által május 15-éig felterjesztendő beszámolók készítéséről szóló körlevélben foglaltakat helyesen úgy kell értelmezni, hogy azok a beszámoló lezárásáig (tehát kb. április 30-ig) kifejtett tevékenységet tartalmazzák. Folyamatban lévő tevékenységnek a már tárcaegyeztetésre bocsájtott munkákat célszerű tekinteni.

Budapest, 1994. április 12.