Kormányülések

EMLÉKEZTETŐ

az 1994. évi április 19-én tartott

közigazgatási államtitkári értekezletről

Jelen voltak:

a tárca nélküli miniszterek képviseletében:

a Miniszterelnöki Hivatal képviseletében:

meghívottak az egyes napirendi pontokhoz:

* * *

1. Előterjesztés egy 150 ktonna/év klór kapacitású membráncellás üzem megvalósítására a BORSODCHEM Rt.-nél japán hitelből

Az elhangzott észrevételek alapján az előterjesztő elfogadta a két változatban előterjesztett határozati javaslat szövegének egyes helyeken történő pontosítását (I. javaslat 1. pont 4. albekezdésénél a vámmentesség kiegészül az "egyedi" jelzővel, 5. pontnál az "alapból pályázat útján kell" helyébe az "indokolt" szó kerül, továbbá a felelősök sorrendje változik, első helyen a PM, második helyen a privatizációs miniszter szerepeljen).

A PM továbbra is a II. változattal ért egyet.

Az államtitkári értekezlet a Gazdasági Kabinet állásfoglalásával együtt javasolja az előterjesztés felvételét - a két változatban - a Kormány következő heti ülésére.

2. Előterjesztés a külkereskedelmi szerződésekkel kapcsolatos fizetések lebonyolításának rendjéről szóló 52/1990. (111.21.) MT rendelet módosításáról

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés felvételét a Kormány következő heti ülésére, a vita nélküli anyagok közé.

3. Előterjesztés a gazdálkodó szervezetek 1994. évi egyedi támogatásáról

Az előterjesztő pontosította a rendelet szövegét. E szerint a 2. § /1/ bekezdés b) pontja kiegészül a "környezetvédelmi" cél megjelölésével, valamint 500 M Ft-os összeggel, továbbá a 3. § d) pontjának szövege a "felhasználás ellenőrzésével". A KHVM és a KTM észrevételeitől elállt, így az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés felvételét a Kormány következő heti ülésére a vita nélküli anyagok közé.

4. Előterjesztés a Budapest, V., Nádor u. 36. sz. alatti ingatlanban egyes társadalmi, politikai szervezetek elhelyezésével járó rendezetlen helyzet megoldásáról

Az államtitkári értekezlet javasolja az előterjesztés felvételét a Kormány következő heti ülésére, a vita nélküli anyagok közé.

5. Előterjesztés a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet kezelésében lévő Kecskemét, Korhánközi út 9995. hrsz. alatti, volt szovjet laktanya épületeinek és a hozzátartozó telek résznek büntetés-végrehajtási kezelésbe adásáról

Az előterjesztő vállalta, hogy a kormányhatározat 1. pontjának szövegében pontosítani fogja annak a költségvetési szervnek a megjelölését, amelynek részére a kezelői jog átadása történik. A KTM fenntartotta azt az elvi észrevételét, hogy az egykori szovjet ingatlanok ingyen es átadása esetében is gondoskodni kellene arról, hogy az érték 10 %-a a környezetvédelmi kárelhárítás céljára fordítható legyen.

Az államtitkári értekezlet az előterjesztés felvételét javasolja a Kormány következő heti ülésére.

6. Előterjesztés a külföldiek beutazásáról, magyarországi tartózk odásáról és bevándorlásáról szóló 1993. évi LXXXVI. törvény végrehajtásáról

Az előterjesztő bejelentette, hogy április 20-án 14:00 órai kezdettel a BM II. emeleti államtitkári tárgyalójában utolsó egyeztetést tart, amelyre valamennyi észrevételezőt meghívott. A Korm. rendelet szövegét érintő esetleges változtatásokról Kiegészítést fog beterjeszteni.

Az érintett tárcák képviselői megegyeztek abban, hogy a jövő heti államtitkári értekezletre az új jogszabály bevezetésének költségigényeiről szóló összeállításukat elkészítik. A jövő heti Kormányülést megelőzően az államtitkári értekezlet ezzel az előterjesztéssel ismételten foglalkozni kíván.

7. Előterjesztés az Egészségügyi Világszervezet 47. Közgyűlésén történő részvételről

Az államtitkári értekezlet egyetért azzal, hogy az előterjesztés szerinti határozat a Kormány két ülése között kerüljön kiadásra.

8. Előterjesztés a Magyar Élelmiszerkönyvről

Az államtitkári értekezlet az előterjesztés felvételét javasolja a Kormány következő heti ülésére, a vita nélküli anyagok közé.

9. Előterjesztés a kémiai biztonsággal foglalkozó nemzetközi értekezleten történő részvételről, illetve egy, a kémiai biztonsággal foglalkozó Kormányközi Fórum létrehozásának támogatásáról

Az államtitkári értekezlet egyetért a határozat két ülés között történő kiadásával.

Napirenden kívül

Miniszterelnök úr megbízásából elhangzottak még a következő feladatmegjelölő tájékoztatók:

1. Szükséges, hogy a Cselekvési Programban törvényelőkészítést igénylő munkák a továbbiakban is ütemesen folyjanak, azonban az elkészült tervezeteket tárcakörözésre már nem kell bocsátani.

2. A Kormány május első hetében a négy éves tevékenységéről olvasmányos jellegű tájékoztatót készít. Ehhez szükséges a tárcák közrem ködése, részanyagok készítésével, amelyeket április hó végéig kérünk leadni. A feladatról a napokban részletes körlevelet küldünk ki.

3. Forrai István helyettes kabinetfőnök részvételével a jelenlévők értelmezték a négy éves időszak kormányzati hitelfelvételei tárgyában készítendő és március 20-21-én felterjesztendő jelentésekkel kapcsolatos teend őket.

Budapest, 1994. április 19.