Antall-breviárium

Antall József beszédei, nyilatkozatai alapján összeállította és szerkesztette: Ódor László

 

Tudomásul kell venni, hogy az egyes ember számára mindig a saját közvetlen élete és a hétköznapok a meghatározók. Nem értékeli a NATO-t, nem értékeli a Varsói Szerződés feloszlatását, hogyha anyagilag rossz körülmények között él.

Sajnálatos módon a barátok az elmúlt időkben vagy elhidegültek, vagy szembekerültek egymással. Évtizedekig egymással jó barátságban lévő emberek szembefordultak egymással, vélt vagy valóságos politikai ellentétekért, néha minimális ellentétekért. Ez egy kórkép és ez beteges állapota ma a közéletnek, a magyar társadalmi életnek.

(A sajtóügyekben Göncz Árpáddal kialakult nézeteltérésével kapcsolatban) Ahol elvi kérdés, egy alkotmányjogi kérdés a tét, ott - a személyes kapcsolatunktól függetlenül - nem barátságról van szó, ott meggyőződésből kell cselekedni: most, ebben a helyzetben itt nem barátságokat kell nézni, vagy barátságokat kell vizsgálni, hanem hogy mi a kialakult alkotmányjogi helyzet.   

Bevallom, hogy szomorúsággal tölt el, hogy nem eléggé örül az ország annak, hogy innen a szovjet csapatok kimentek.

A legnagyobb probléma az emberi mentalitásnak a megváltoztatása lesz, mert sokkal nagyobb a kommunizmusnak az eszmei, pszichikai hatása az emberekre értékrendekben, morális kérdésekben, mint ahogy ők hiszik.

Apámnak meggyőződése volt és gyakran mondogatta, hogy igazán nagy szamárságot mindig csak tanult emberek mondanak.

Jeszenszky Géza az egyik unokahúgomnak a férje. Ez pontosan az a rokonsági fok, ami Churchill és Eden között állt fenn., azzal a különbséggel, hogy Churchill kormányában még három veje is volt.

A fáradtságnak csak az a borzasztó hátránya, hogy a közhittel ellentétben az ember akkor beszél sokat, ha kimerült.

Sosem tartoztam azok közé, akiknek szabad idejük van.