Antall-breviárium

Antall József beszédei, nyilatkozatai alapján összeállította és szerkesztette: Ódor László

 

Hát mi mellettünk biztos, hogy lesz sajtószabadság, és szeretném remélni, hogy a magyar sajtószabadságot és a magyar demokráciát nem úgy alapozzuk meg, hogy egy évre szól, hanem úgy, Magyarországon a sajtó- és a szólásszabadság és minden demokratikus alapjog érvényesülni fog.

Rádióról és televízióról van szó, és nekünk az a kötelezettségünk, hogy működtessük őket. Akik irányítják őket, azoknak kell biztosítaniuk a működőképességet. Emellett biztosítaniuk kell, hogy érvényesüljön az objektív hírközlés, a kommentálás szabadsága, az ellentétes nézetek ütköztetése, ennek bizonyos arányai. A sajtószabadságot nem mi sértjük meg, hanem azok, akik az általunk biztosított keretekben ezeket a tartalmi kérdéseket nem valósítják meg.

Nekem soha nem az egész sajtóval volt bajom, én nagyon sok korrekt, tisztességes újságírót ismerek.

Azt kifogásolom, hogy olyan légkört teremtettek, ami rombolta a nemzettudatot.

Szeretném azt hinni, hogy nemcsak a Somlóvidék összegyűlt népéhez, nemcsak a megye képviselőihez szólok itt, hanem a televízióban, a rádióban is idézik majd a szavaimat, remélem, becsületesen, és írni fognak remélem a sajtóban – remélem tisztességgel.

Nem várom el, hogy a sajtó feltétlenül mindig következetes legyen.

Mind az ellenzék felől mind a koalíción belülről is érkeznek olyan hangok, amelyek élesen támadnak. A koptató szándékú politikai sajtó megjegyzéseiben egyszerre élvezhetem a történelmi hasonlatokból a válogatott képtelenségeket: Károlyi Mihálytól Bethlen Istvánig, horthystától a legközelebbi irányzatok megelevenítésével tiszteltek meg. Még Kun Béla és Szálasi nem voltam, csak névtelen levelekben.

Igenis elvárjuk és megkívánjuk, hogy a sajtószabad legyen. De a sajtó a szabadsága mellett, a kritikus hangvétele mellett legyen korrekt.

Mert én bízom a magyar sajtószabadságban, és bízom abban, hogy rá fog döbbenni a sajtó is arra: hiteles szót, hiteles mondatokat igényel ez az ország.

Egy etikai megállapodásnak akkor van értelme, ha ez nemcsak a politikusokra vonatkozik, hanem a sajtóra és a tömegkommunikációra is. Úgy van erről értelme tárgyalni, ha ennek aztán meg lehet a jogi kereteit is találni a sajtószabadság, a sajtófelelősség, a sajtótisztesség keretében. Akkor én is egyetértek vele, de enélkül ez semmit sem ér.

Egyet megígérhetek: mindig meg fogjuk mondani az igazat.