A kompromisszumkész forradalmár

Ami a két nagy párt választási kampányát illeti, van közöttük egy lényeges eltérés. Az SZDSZ elsőszámú választási plakátján három fiatalember szerepel, Demszky Gábor, Rajk László és Magyar Bálint. Az aláírás: Tudjuk, merjük, tesszük! Az elnök Kis János, sehol. Az MDF viszont egy személlyel kampányol. A villanyoszlopokra kihelyezett, elefántfülnek becézett plakátokon Antall József arcképe. A Tudjuk, merjük, tesszük! kissé agresszív magabiztosságával szemben ez a plakát komolyságot és mértéktartást sugároz. Miként a párt első számú választási szlogenje is: MDF a nyugodt erő.

Antall egyébként élő cáfolata volt annak a propagandának is, amely az MDF-et dilettáns és mucsai pártként mutatta be. Ráadásul az MDF elnöke a választások előtti hónapokban végig látogatta a nyugati világ vezető országait, s mindenütt a legmagasabb szinten fogadták, Bush amerikai elnöktől kezdve Kohl nyugatnémet kancelláron át Margaret Thatcher angol miniszterelnökig.

A választás kimenetelében meghatározó jelentősége volt az Antall József és Kis János között lezajlott tévévitának. Györgyi Kálmán későbbi legfőbb ügyész jegyezte meg a vita láttán:

Ezzel nyertétek meg a választást. Ott ül a tévében egymással szemben két ember. Az egyiket, gondolja az egyszerű néző, ismerem a póznáról. De ki ez a másik?

Antall a vitában végig nyugodt volt és kiegyensúlyozott. Olyan ember, akire rá lehet bízni az ország kormányzását. Kevesebbet beszélt a pártról és többet az országról. Amikor a szabaddemokraták elnöke azt ecsetelte, hogy az SZDSZ hívei mire ügyeljenek, hogy a páért minél több mandátumhoz jusson, Antall a választáson való részvételre buzdított. Ráadásul Kis János elkövetett egy súlyos hibát. Az SZDSZ kérlelhetetlen ellenfele volt a pártállamnak, jelentette ki a vita végén. És kérlelhetetlenül küzdeni fog az utolsó maradványok eltávolításáért is. Hajlok arra, hogy ez a „kérlelhetetlenség” indított sok szocialista szavazót arra, hogy a második fordulóban az MDF jelöltjére adja a voksát. Videó 6. Antall József és Kis János közötti vita

* * *

A választási győzelem éjszakáján én is ott vagyok az MDF székházában. Antall József nem triumfál. Megköszöni az emberek bizalmát, s kijelenti, hogy az MDF vállalja a rábízott feladatot, s kivezeti az országot a válságból. Ez azonban csak akkor sikerülhet, ha azonosulni tudunk a nemzettel és képesek leszünk szolgálni azt. Azután a tizenötmilliónyi magyarságról beszél. Kijelenti, a magyar nemzet egységes, függetlenül attól, hogy a történelem sodrában ki, milyen állam polgárává vált. – Az MDF jó kapcsolatra törekszik a szomszédainkkal – mondja, majd hozzáteszi: – Remélem, hogy azok az országok is megbocsátanak nekünk, amelyekhez hetven évvel ezelőtt magyar területek kerültek.